Alles over zonnepanelen | samenwerkingsverband van erkende installateurs | landelijke dekking

Effect schaduw op de werking

Effect schaduw op de werking

Het effect van schaduw op een zonnestroomsysteem is relatief groot en het verdient daarom de aanbeveling om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Het zorgt er namelijk niet alleen voor dat de hoeveelheid opgewekte energie tegen zal vallen, het kan daarnaast zorgen voor een hotspot-effect.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Vind de goedkoopste installateurs en bespaar tot wel 45% op uw investering.

Weerstand van een zonnecel

Op het moment dat een van de zonnecellen geen zonlicht op weet te vangen, terwijl de anderen dit wel doen, ontstaat er een weerstand. De cel die in de schaduw ligt zal als weerstand gaan dienen en er daarmee voor zorgen dat de totale opbrengst van het paneel flink af kan nemen. Wat dat betreft is het niet voldoende om uit te gaan van een verminderde opbrengst door de cel buiten de zon niet mee te rekenen. De negatieve invloed is veel groter en kan zelfs zorgen voor een verhitting en het hotspot effect.

zwarte zonnepanelen
Blauwe en zwarte zonnepanelen in Zwijndrecht

Hotspot-effect

Op het moment dat een bepaalde zonnecel in de schaduw komt te liggen kan er binnen het zonnestroomsysteem een hotspot-effect optreden. We spreken hiervan op het moment dat de cel in de schaduw opwarmt en daardoor een hogere temperatuur krijgt dan de cellen die er omheen liggen. Het verschil in temperatuur kan flink oplopen en er daarmee voor zorgen dat er mechanische spanning in het materiaal ontstaat. Dit kan de levensduur van de zonnepanelen flink aantasten, waardoor het van belang is om dit te voorkomen. We maken in zonnepanelen gebruik van en bypass-diode, om dit effect te voorkomen en de levensduur te verlengen.

Scherpe slagschaduw vermijden

Het is vooral van belang om scherpe slagschaduw te voorkomen, op het moment dat de levensduur van de panelen wilt maximaliseren. Het is de scherpe slagschaduw van bijvoorbeeld een dakdoorvoer, een schoorsteen

of een dakkapel die ervoor kan zorgen dat bepaalde zonnecellen met schaduw te maken krijgen, terwijl anderen nog gewoon in de zon liggen en dus ‘normaal’ werken. Voorkom deze vorm van slagschaduw

en zorg er op die manier voor dat het totale paneel min of meer dezelfde temperatuur heeft, wat de werking van het zonnestroomsysteem sterk ten goede komt.

Schaduw door sneeuw

Daarnaast kunt u te maken krijgen met schaduw door sneeuw. Dit is in de zeer plaatselijke vorm vergelijkbaar met slagschaduw, maar in het geval van een volledig dek van sneeuw minder schadelijk. Uiteraard zullen de zonnecellen bedekt met een laag sneeuw geen energie opwekken, aangezien er geen sprake is van lichtinval. Gemiddeld genomen hebben we in Nederland zo’n 30 - 50 dagen per jaar te maken met een aaneengesloten sneeuwdek. Houd hier rekening mee wanneer u het rendement van uw systeem wenst te berekenen. In de meeste gevallen zal de sneeuw op een PV-systeem wat sneller smelten dan op de rest van uw dak.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Gratis en volledig vrijblijvend
In 1 stap 3 tot 4 offertes aanvragen
Zonnepaneleninstallateurs uit uw eigen regio
Landelijke dekking
Vergelijken van tarieven en kwaliteit
Tot wel 45% besparen

Montagemogelijkheden:

Es wurden keine Produkte gefunden, die Ihren Kriterien entsprechen. Wählen Sie andere Filter-Optionen.