Alles over zonnepanelen | samenwerkingsverband van erkende installateurs | landelijke dekking

Wat kost een compleet zonnepanelensysteem?

Wat kost een compleet zonnepanelensysteem?

Bent u benieuwd naar de kosten van een compleet zonnepanelensysteem? Houd er dan rekening mee dat u betaalt voor de installatie en de zonnepanelen, maar ook voor de bekabeling, de ophangsystemen en natuurlijk de omvormer waar u gebruik van dient te maken. Samen zorgen de verschillende elementen voor een totaalprijs, waarvan we u hier een schatting zullen geven. Tot en met 31 december 2014 mogen installatiebedrijven nog een sterk verlaagd btw tarief doorrekenen voor de arbeidskosten van het monteren van alle onderdelen van een zonnepaneleninstallatie. In plaats van 21% betaalt u 6% btw op de kale arbeidskosten, een heel fors verschil.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Vind de goedkoopste installateurs en bespaar tot wel 45% op uw investering.

Aantal zonnepanelen

U dient voor de berekening van de kosten van een compleet zonnepanelensysteem allereerst na te denken over het aantal zonnepanelen waar u gebruik van wilt maken. Gaat het u om 3 zonnepanelen op het dak, kunt u er 6 of 8 kwijt, of wilt u wellicht zorgen voor een flink oppervlakte met 12 - 19 zonnepanelen? Afhankelijk van de ruimte op het dak of op de grond kunt u gebruik maken van meerdere panelen. De kosten van een compleet zonnepanelensysteem nemen uiteraard toe wanneer u meer zonnepanelen wilt plaatsen. Naast de ruimte is natuurlijk het door u gewenste vermogen essentieel: wilt u 100% dekking van uw jaarlijkse energieverbruik of slechts 50%? (Belangrijk om te weten is dat zonnepanelensystemen in de toekomst altijd nog uitgebreid kunnen worden met extra zonnepanelen. Het is dan overigens wel handig om het gehele systeem hierop voor te bereiden, bijvoorbeeld door voor een iets zwaardere omvormer te kiezen).

Indicatieve prijzen 2021

Aantal panelen Opgewekt vermogen Prijs incl.btw (2021) Besparing per jaar Terugverdientijd
10 3000 kwH € 3.000 - € 4.400 € 660,00 5 - 6 jaar

Uitgangspunten

 • Alle tarieven zijn gemiddelden uit de markt uitgaande van een standaard zonnepanelenpakket met inbegrip van 21% btw
 • Er is geen rekening gehouden met 100% terugvordering BTW
 • Een standaard zonnepanelenpakket bestaat uit standaard zonnepanelen, gemonteerd op een pannendak van een eensgezinswoning, bekabeling extern en intern wordt aangesloten op een nette (niet weggewerkte) manier.
 • Omvormer en aansluiting op het netwerk zijn inbegrepen. Standaard marktconforme garanties zijn van toepassing.
 • Eventuele aanvullende wensen of uitzonderingen zijn niet meegenomen in de prijsindicaties, zoals bijvoorbeeld speciale zonnepanelen (geïntegreerd in dak, voorzien van dakisolatie, verwerkt in glas, extreem hoog rendement etc.)
 • Om de besparing per jaar te bepalen is uitgegaan van het elektriciteitstarief van € 0,22 per kwH in 2021.
 • De verwachting is dat in de komende 10 jaar de gemiddelde elektriciteitsprijs zal gaan stijgen waardoor de besparing groter zal zijn dan hierboven is aangegeven. Tevens zal de terugverdientijd korter zijn. Hier is in bovenstaande tabel geen rekening mee gehouden.
 • Er zijn talloze soorten zonnepanelen, omvormers en bevestigingsmaterialen. Kwaliteit en garantievoorwaarden kunnen verschillen. In bovenstaande tabel is met een gemiddelde kwaliteit en garantie rekening gehouden.
 • Prijzen tussen verschillende aanbieders kunnen in verband met concurrentie en acties fors verschillen. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan.

Aantal wattpiek aan vermogen

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u op het dak of op de grond kwijt kunt, kunt u een bepaald wattpiek vermogen op gaan wekken. Dit staat voor het maximale vermogen dat u uit het zonnepanelensysteem kunt verwachten, mits alles meezit. Met 3 zonnepanelen kunt u bijvoorbeeld rekenen op 540 wattpiek, terwijl een systeem van 12 zonnepanelen kan leiden tot een wattpiek vermogen van 2820. Des te meer vermogen u op kunt leveren, des te groter de besparing op uw energiekosten uit zal vallen, maar des te meer u ook dient te investeren.

Kosten voor het zonnepanelensysteem

De kosten voor een compleet zonnepanelensysteem hangen af van de volgende factoren:

 • de kwaliteit van de zonnepanelen, bekabeling, montagesysteem , omvormer en service in zijn geheel: des te hoger de kwaliteit, des te hoger zal de investering zijn
 • de tijdsduur van de garantie op de onderdelen, hoe langer en uitgebreider de garantie zal zijn, des te hoger zijn meestal de aanschafkosten
 • het rendement van de zonnepanelen: normaal rendement of hoog rendement, mono- of polykristallijn: alles heeft invloed
 • de moeilijkheidsgraad van het installeren: hoge daken, complexe situaties etc. maken de kosten hoger
 • de installateur: sommige installateurs zijn nu eenmaal duurder dan anderen, zowel qua levering spullen als qua uurlonen van de medewerkers. Let daar goed op! De concurrentie is groot momenteel en het is daarom heel verstandig om aanbiedingen te vergelijken.
 • de locatie van uitvoering is van belang: op één van de Waddeneilanden bent u duurder uit dan op het vasteland bijvoorbeeld

Tips !

TIPS BIJ AANSCHAFFEN VAN EEN ZONNEPANELENSYSTEEM

Het aloude goedkoop is duurkoop geldt ook voor zonnepanelensystemen. U wilt dat uw systeem een goed rendement geeft, dat u er geen omkijken naar heeft en dat het minimaal 25 jaar probleemloos meegaat. Het is dan ook meestal niet verstandig om in zee te gaan met hele jonge bedrijven met onervaren mensen. Hoe zeker bent u er van dat uw systeem onder fabrieksgarantie gaat vallen en dat de installateur over 10 jaar überhaupt nog bestaat? U kunt goede installateurs onder andere herkennen aan een goede service, nette medewerkers, verzorgde website, net materiaal (geen afgetrapt busje) en het liefst een lidmaatschap van bijvoorbeeld Uneto-VNI en/of ZON en/of STEK. Vanzelfsprekend moet men kundig zijn en een verzorgde goed onderbouwde offerte kunnen aanleveren.

Kosten van de installatie

Daarnaast dient u binnen de kosten voor een compleet zonnepanelensysteem rekening te houden met de installatie. U kunt 3 zonnepanelen laten plaatsen voor ongeveer €500, terwijl het u ongeveer €1.000 zal kosten om er 8 te laten plaatsen. De kosten per paneel nemen af naarmate u er meer wenst te gebruiken. Voor 19 panelen op het dak betaalt u gemiddeld bijvoorbeeld €1.800. Het is om die reden verstandig om samen met de buren of de rest van de buurt voor een compleet zonnepanelensysteem te kiezen. Des te groter het aantal panelen, des te lager de kosten uiteindelijk per paneel uit zullen vallen.

GRATIS INTERNET OFFERTE ZONNEPANELEN ONTVANGEN?

Gratis en volledig vrijblijvend
In 1 stap 3 tot 4 offertes aanvragen
Zonnepaneleninstallateurs uit uw eigen regio
Landelijke dekking
Vergelijken van tarieven en kwaliteit
Tot wel 45% besparen

Kosten & besparingen van zonnepaneleninstallaties:

Es wurden keine Produkte gefunden, die Ihren Kriterien entsprechen. Wählen Sie andere Filter-Optionen.